Jiu-Jitsu

Wat is Jiu-Jitsu?

Wil jij in een paar seconden je aanvaller kunnen uitschakelen? Wil jij jezelf kunnen verdedigen maar ook gelijk in de aanval gaan? Kom dan naar Jiu-Jitsu bij de TU Delft!

Jiu-Jitsu is een moderne Japanse zelfverdedigings sport geïnspireerd door de traditionele Samoerai verdedigingstechnieken. Het heeft geen zin om iemand in een stalen harnas te slaan, dus werden er technieken bedacht die wel werkten zoals het gebruik van worpen en klemmen. “Jiu” betekent “zacht/meegaand” of “soepel” en “jitsu” betekent “kunst” of “techniek”. Jiu-Jitsu kan dus vertaald worden als zachte of soepele techniek. Eén van de belangrijkste principes is het gebruik maken van de kracht en vaart van je tegenstander, om bijvoorbeeld een worp uit te voeren, in plaats van kracht tegen kracht te gebruiken. Een lichter en kleiner persoon kan zich hierdoor verdedigen tegen een grotere, sterkere tegenstander.

De trainingen bij het sportcentrum van de TU Delft bestaan uit een warming up en gaan daarna over op het oefenen van verschillende verdedigingstechnieken zoals stoten, worpen en klemmen. Bij beginnerslessen ligt de nadruk op het uitvoeren en aanleren van de basistechnieken uit het Jiu-Jitsu systeem. Valtechnieken, het loskomen uit grepen, vormen van ontwijken en overnemen van de aanval en eenvoudige worpen worden aangeleerd en geperfectioneerd. Voor gevorderden wordt de hoeveelheid technieken uitgebreid. Indien men voldoende basistechniek beheerst leert men deze toepassen in verschillende manieren van sparren (randori). De beginnerslessen worden aangeboden door het sportcentrum op de TU Delft. Gevorderde lessen kun je volgen onder leiding van onze sportvereniging Yoroshi.