Judo

Wat is judo ?

Droom jij al jaren van de zwarte band in judo? Of wil jij de verschillende nage-waza leren kennen? Kom dan naar judo bij de TU Delft!

Judo is een Japanse vecht- en competitiesport die ontworpen is in 1882 door Kano Jigoro. Hij gebruikte Jiu-Jitsu technieken om judo te creëren waardoor er veel overlap is tussen de twee vechtkunsten. De betekenis van judo is “zachte weg”. Voor Kano Jigoro was judo niet alleen een vechtkunst maar ook een levenswijze. Net als bij Jiu-Jitsu is bij judo één van de belangrijkste principes het gebruik maken van de kracht en vaart van je tegenstander, om bijvoorbeeld een worp uit te voeren, in plaats van kracht tegen kracht te gebruiken. Een lichter en kleiner persoon kan zich hierdoor verdedigen tegen een grotere, sterkere tegenstander.

Het grootste verschil tussen judo en Jiu-Jitsu is dat er bij judo, met uitzondering van kata’s, geen gebruik wordt gemaakt van trappen en stoten. Tijdens de judo lessen ligt de nadruk op het perfectioneren van de worp. Trappen en stoten worden wel opgenomen in kata’s, maar deze zijn verboden bij judo competities. In zekere zin is judo het tegenovergestelde van boksen, karate en Muay Thai.

Een training bij het sportcentrum van de TU Delft begint met warming up. Vervolgens worden de vele worpen en klemmen getrainen en geperfectioneerd. Verder is sparren een belangrijk onderdeel van judo, wat in de vorm van oefengevechten (randori) wordt uitgevoerd. Randori wordt zowel vanuit een staande als zittende positie getraind. In de randori traint men het succesvol werpen en/of het controleren met houdgrepen, verwurgingen of armklemmen. De beginnerslessen judo worden aangeboden door de TU Delft en de gevorderde trainingen kun je volgen onder leiding van onze sportvereniging Yoroshi.